Jak przyrządzić zieloną herbatę?

Jak przyrządzić zieloną herbatę?

5 sierpnia 2011 Wyłączono przez Szymon

Technik przyrządzania zielonej herbaty jest bardzo wiele. Szczegółowe techniki parzenia zielonej herbaty są ściśle związane z wybraną odmianą oraz właściwościami smakowymi, które są pożądane dla uzyskania. Niemniej jednak należy mieć w głowie jedną istotną zasadę – nie można używać wrzątku oraz nie można parzyć zbyt długo herbaty. Nadmierna ekspozycja liści na temperaturę będzie powodowała to, że zielona herbata stanie się gorzka i nieprzyjemna do picia.

Zasady przyrządzania zielonej herbaty

Najbardziej rozbudowany schemat przygotowania oraz spożywania herbaty związany jest z japońską ceremonią herbacianą. W trakcie tej ceremonii spożywana jest drobno zmielona zielona herbata Matcha, pochodząca z listków uprzednio okrywanych i dojrzewających w zacienieniu. Taki zabieg powoduje zwiększenie ilości chlorofilu w liściach, co implikuje nie tylko jasnozielony kolor, ale i wyjątkowe właściwości smakowe herbaty. Do przygotowania japońskiej matchy potrzebne nam będą matchawan, czyli specjalna czarka do parzenia herbaty, sitko do przesiewania herbaty. Do mieszania i nasypywania zamiast chasen i chashaku użyć można swobodnie łyżeczki lub automatycznej spieniarki do mleka. Tak zaparzona zielona herbata Matcha będzie pełna smaku i pozytywnych właściwości zdrowotnych.

Rytuał herbaciany w Twoim domu!

Kupując dobrej jakości herbatę oraz przestrzegając zaleceń temperaturowych dla jej przygotowania można przyrządzić dokładnie taką samą herbatę, jaka spożywana jest w trakcie ceremonii herbacianych w Japonii.